Religie

Een mini essay over mijn basismening over de zin van religie.


Religie draait uiteindelijk altijd om zelfoverstijging.
Al de vormen en technieken die er verder aan te pas komen, zijn er voor om je te verleiden jezelf te overstijgen, tot het punt dat er geen 'zelf' meer is.

Welke religie je ook neemt, welke sekte, afsplitsing of wereldgodsdienst, als je het nader bestudeert, zal je zien dat de basis zelfoverstijging is. Alleen de manier waarop ze je zover denken te krijgen verschilt.

De ene religie werkt met begrip, zoals het Boedhisme.
De ander met devotie, aanbidding van de Meester van die religie, zoals het Christendom en de Islam.

Persoonlijk vind ik de kleinere, obscure groepen het meest interessant.
Niet in het laatst omdat ikzelf al jaren in twee van dergelijke groepen mijn spiritueel heil gevonden heb en vind.

Heb je eigenlijk een Guru, een Meester of een geloof nodig?

Dat hangt ervan af wat je levensdoel is. Als je volmaakt gelukkig bent, is er geen enkele reden. Maar de meeste mensen zijn niet volmaakt gelukkig en blijven op de een of andere manier zoeken naar dat Totale, Uiteindelijke, Volmaakte Geluk.
Zelf kwam ik er laatst achter, door de thema's te ontdekken van de stripverhalen die ik maakte eind zestiger jaren, dat ik blijkbaar altijd op zoek was naar de Waarheid (Boudewijn zoekt de Weg der Waarachtige Waarheid en Reinhard, Het Kristal der Waarheid). Viel me nu pas op...
Dat zoeken gaat gepaard met zoektochten door de gebieden relaties, geld, vermaak, macht, enz.
Men vind dan vaak op een bepaalde plek een moment van geluk. En dan gaat men proberen dat te herhalen. Dat lukt of niet, of niet meer in de zelfde mate. Dan wordt de zoektocht uitgebreid of verlegd naar een ander gebied. Als men tot de conclusie komt dat het in relaties niet te vinden is, omdat de ander nooit is zoals jij wilt, gaat men het b.v. in een carriere zoeken.

De bijverschijnselen.

Helderziendheid, verruimd bewustzijn op andere gebieden. Z.g. gaven zijn een (overigens prettig) bijverschijnsel. De zoeker die de bijverschijnselen probeert te verkrijgen, zonder de zelfoverstijging te beoefenen, komt tot de conclusie dat dat niet mogelijk is. Aan al die aantrekkelijke vermogens zit een prijskaartje, een stukje van jezelf. Hoe meer je jezelf kan overstijgen, hoe meer mogelijkheden tot je beschikking staan.